A pálmarózsa illóolajat az Indiában őshonos pálmarózsa vagy indiai fűszercirok virágzáskor gyűjtött friss vagy szárított hajtásaiból vízgőz-desztillációval nyerik ki. Az illóolaj halványsárga vagy sárgászöld színű, illata egyaránt emlékeztet a rózsáéra és a gerániuméra. A pálmarózsaolaj erőteljes fertőtlenítő, antimikrobiális és antivirális, emellett emésztőrendszeri tonizáló, valamint bél- és húgyúti fertőtlenítő hatású.
A pálmarózsa illóolajat belsőleg emésztésjavító, bél- és húgyúti fertőtlenítő összetételekben használják. Külsőleg inhalálásra és aromafürdők összetevőjeként használhatók például arc- és homloküreg gyulladás, hörghurut és egyéb légúti megbetegedések kiegészítő kezelésére. Légtér illatosítóként, aromalámpából párologtatva vagy fürdőkből belélegezve az olaj hangulatjavító hatása is érvényesül.
A pálmarózsa illóolaja nem mérgező, nem irritáló, nem érzékenyítő és nem fototoxikus.