Aromax Illóolaj Szegfűszeg 10ml

Raktárkészlet: 14 db
Aromax Illóolaj Szegfűszeg 10ml

Elterjedés, termesztés, előállítás

A szegfűszeg illóolajat (Aetheroleum caryophylli) a mirtuszfélék családjába tartozó szegfűszeg ki nem nyílott, megszárított virágbimbóiból vízgőz-desztillációval nyerik ki mintegy 15-25%-os hozammal. Az illóolaj színe világossárga, de a tárolás közben megbarnulhat.

 

Összetétel, minőség

Főbb alkotórészei az eugenol (60-95%), és az eugenil-acetát (5-22%). Kis mennyiségben található benne izo-eugenol, ami az erősen irritáló és érzékenyítő hatása miatt érdemel figyelmet. A szegfűszegnek nemcsak a rügyeiből (virágbimbóiból), hanem a leveleiből és a hajtásaiból is nyernek ki illóolajat, ezeknél is az eugenol a fő alkotórész, a VIII. Magyar Gyógyszerkönyveb csak az előbbi olaj hivatalos.

 

Felhasználás

A szegfűszeg illóolaj legfontosabb hatásai: antimikrobiális, parazita- és vírusellenes, általános és idegrendszeri tonizáló, görcsoldó, gyulladáscsökkentő és helyi érzéstelenítő. Az eugenol erős antiszeptikum és tonizáns. A szegfűszegolaj alkalmazásának legfontosabb területei a légúti megbetegedések, a szájüregi gyulladások, hasmenéssel járó bélfertőzések és húgyúti fertőzések, valamint reumás eredetű panaszok és bőrbántalmak.

Egyes kísérletek szerint hatékonyan alkalmazható szúnyogok távoltartására, illetve az élelmiszerek romlásának megakadályozására is. Szájüregi-, légúti- és reumás megbetegedések esetén öblőgetőszerek, fogkrémek, légzéskönnyítő inhaláló, szaunaolajok, mellkasi légzéskönnyítő krémek, masszázsolajok és bedörzsölőszerek formájában használják. Aromalámpákban elpárologtatható illóolaj keverékek alkotórészeként is használják. A szegfűszeg illóolaj nem toxikus, közepesen irritáló, nem érzékenyítő, nem fototoxikus.

Kedvencekhez
Összehasonlítás
Kérdés a termékről
Adatok
Adatok
Polc
3bC
Raktárkészlet
14 db
Cikkszám
D238
Tömeg
15 g/db
cib