A népgyógyászatban egész Európában általánosan használták emésztési panaszok kezelésére: szélhajtónak, gyomorégésre, székrekedésre, aranyér-bántalmaknál. (Ensink és munkatársai kutatása)
A gyógynövény szakértők kedvező élettani hatásáért magas keserűanyag-tartalmát teszik felelőssé, amely reflexesen fokozza az epehólyag és a hasnyálmirigy emésztőnedv-kiválasztását. (Csupor Dezső kutatása)
Emésztést segítő hatásához hozzájárulhat egyes kórokozó baktériumok életműködését gátló hatása (pl. Escherichia coli, Salmonella enteritidis, Staphylococcus aureus és Bacillus cereus esetén) (Ensink és munkatársai kutatása)
Az emésztőnedvek fokozott termelése miatt javul a magas zsír- és fehérjetartalmú ételek emésztése, így a lefekvés idejére már megszűnik az intenzív bélmozgás és emésztőnedv-kiválasztás, amelyek akadályoznák a nyugodt, pihentető alvást.
Az étkezés után jelentkező alacsony vérnyomás a kutatások szerint idős korban független előrejelzője a korai elhalálozásnak, ezért kezelése mindenképp indokolt. (Fisher és munkatársai kutatása)
A keserűanyagokat tartalmazó gyógynövények rendszesen fogyasztásával javul az emésztés, így növekszik a szervezet tápanyagokkal való ellátása, amely vitalizáló hatású. (McMullen kutatása)
A vitalitás fokozásához hozzájárulhatnak a növényben lévő gyulladáscsökkentő anyagok is. (Newall és munkatársai kutatása)
FIGYELMEZTETÉSEK, ELLENJAVALLATOK