Hogyan fogyaszd a kölest?
Elkészítése nagyon egyszerű, kb. kétszeres mennyiségű vízben 15-20 perc alatt megfőzhető. Közben akár két-háromszorosára is megduzzadhat, emiatt kiváló kása készül belőle.
Reggelire mézzel, lekvárral édesítve, asztalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal fogyasztható a szokásos müzli helyett vagy annak kiegészítésére. A kölespehely szintén tehető müzlibe, de frissen préselt gyümölcslébe , levesekbe, tejbe vagy joghurtba is keverhető.
A köles lisztjéből lepényt, palacsintát vagy akár kenyeret is süthetsz, utóbbit búza- vagy rozsliszttel keverve. Emellett számos más felhasználási módja létezik: rizs helyett vagy mellett párolva vagy főve köretként, zöldségekkel tálalva akár vegetáriánus főételként is megállja a helyét. Jó választás rakott, töltött ételekhez és vagdaltakhoz is.