Az eritrit (E-968) egy természetes cukoralkohol, amit 1848-ban egy brit kémikus (John Stenhouse ) friss és erjesztett gyümölcsökben fedezett fel. Japánban már 1990, az USA-ban 2003 óta, elsősorban különböző édesített termékekben (cukorkák, csokoládé, joghurt, lekvár, italok) használják. Energiatartalma csekély, gyorsan felszívódik, a szervezetből 24 órán belül 90%-a változatlan formában távozik. Az inzulintermelésre nincs hatással (Glikémiás index: 0), így cukorbetegek is fogyaszthatják. Nem okoz puffadást és fogszuvasodást. Íze, utóíz nélküli hűs és édes (nem annyira mint a cukoré). Általános szabály, hogy a cukoralkoholok napi mennyisége ne haladja meg a 20-30 grammot.
Összetevők: 100% eritritol
Allergének a termékben: glutént is felhasználó üzemben csomagolva.
Energia | 0,8 kJ (0,2 kcal) |
Zsír | 0 g |
-amelyből telített zsírsavak | 0 g |
Szénhidrát | 99,9 g |
-amelyből cukrok -amelyből poliolok |
0 g 99,9 g |
Fehérje | 0 g |
Rost | 0 g |
Só | 0 g |
Felhasználási javaslat: Édesítőereje a hagyományos cukorhoz képest: 60-80%. Sütés, főzés közben édes ízét 160 °C fokig nem veszíti el.
Tárolás: száraz, hűvös helyen
Származási hely: Kína
Milyen diétába illeszthető? vegán, vegetáriánus