Ezeken felül a B-vitamincsalád tagjai is jelen vannak a termésben: a B1-, B2-, B6-, B8- és B9-vitamin. A friss termés C-vitamin tartalma kimagasló, emellett K-, E-, F- és P-vitamint (rutint), vasat és nyomelemeket is tartalmaz. Igen gazdag növényi szerves savakban (almasav, ecetsav, stb), és számos értékes fitokemikáliát is hordoz. Az ásványi anyagok közül a vas- és a magnéziumtartalom, a mikroelemek, nyomelemek közül a réz, a cink és a mangántartalom emelhető ki. Magas vitamintartalma révén általános roboráló hatású lehet. Sokan használják fogyókúrákhoz és méregtelenítő kúrákhoz. A homoktövismagban, koncentráltan találhatóak meg a hatóanyagok: az esszenciális zsírsavak (omega-3), immunerősítő fitokemikáliák, polifenolok, flavonoid-jellegű anyagok, ásványi anyagok és nyomelemek, valamint speciális ballasztanyagok és rostok. Kiemelkedő a mag A- és E-vitamin tartalma is, amelyek erősítik antioxidáns jellegét. Mivel a homoktövis héjában és húsában együttvéve igen komoly szinergencia (egymás hatását erősítő jelleg) jelenik meg, így előnyösebb a homoktövislé helyett a teljes gyümölcshúst elfogyasztani. Erre kínál megoldást az homoktövishús és mag őrlemény.