A csicseriborsó a reformkonyha népszerű alapanyaga. Kitűnő növényi fehérjeforrás, így a vegán táplálkozást követők körében közkedvelt. Magas tápértékű és sokféleképpen felhasználható, ráadásul viszonylag jó áron lehet hozzájutni, ami még vonzóbbá teszi, hogy napi ételeink részévé tegyük.
- A csicseriborsó közel 20%-ban fehérjét tartalmaz.
- Megtalálható benne a B1- és B6-vitamin és folsav is.
- Kedvezően magas a kalcium, magnézium-, vas-, és cinktartalma is.
- Szelént is tartalmaz, ami jó hatással van a májműködésre és gyulladáscsökkentő hatású.
- Kalciumtartalma miatt jó csonterősítő.
- Karotint is tartalmaz, mely A- és E-vitaminként hasznosul.
- Magas a rosttartalma, így segíti az emésztést és a méreganyagok kiürülését. Csökkenti a vércukorszintet, és megszünteti a székrekedést.
- Fogyasztható levesnek, köretnek, salátákhoz, és pörkölve is finom csemege.
- Könnyebben emészthető, és jobb a biológiai értéke mint a babnak vagy a lencsének.
- Diétázóknak is jó választás, mivel kalóriatartalmához képest hosszú ideig tartó jóllakottságérzést ad.