A zabpehely magas rosttartalma révén csökkenti a koleszterinszintet, valamint a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Mivel az oldható rostok lassítják a glukóz véráramba jutását, cukorbetegeknek is ajánlott fogyasztani, hiszen segít stabilizálni a vércukorszintet. A zab könnyen emészthetősége és magas rosttartalma miatt az anyagcsere legjobb barátja, emellett komoly szerepet kap az emésztés folyamataiban is, valamint megelőzi az elhízást és a székrekedést is. Könnyen emészthető, ám mégis eltelít, emellett a vérnyomásra is csökkentő hatással van.
Az egyik legjobb szénhidrátforrás, jó hatással van a szellemi teljesítőképességre, növeli a kitartást, a gyorsaságot és a koordinációképességet, így sportolás előtt is érdemes fogyasztani.
Átlagos tápérték 100g | Száraztészta | Kifőzött |
Energia |
1466 kJ |
578 kJ 137 kCal |
Zsír | 5,3g | 2,11g |
-amelyből telített zsírsavak | 1,1g | 0,43g |
Szénhidrát | 50,7g | 20,27g |
-amelyből cukor | 1,6g | 0,65g |
Élelmi rost | 14,4g | 5,76g |
Fehérje | 16,0g | 6,39g |
Só | 0,16g | 0,06g |
Tárolás: száraz hűvös helyen
Elkészítési javaslat: Forrásban levő(!) vízbe tegye a tésztát, majd közepes hőfokon főzze 8-12 percig, ezután szűrje le, és már tálalhatja is. A főzési időt befolyásolja, hogy gáz vagy villanytűzhelyt használ. A kifőzött tésztát tetszőlegesen használja fel köretként, tésztasalátának, vagy akár rakott formában.